Online follow-up voor evaluatie van ‘patient-reported outcome measures’ (PROM’s) en kwaliteit van zorg voor benigne chirurgie


J.H. Koetje, V.B. Nieuwenhuijs

Voorzitter(s): P.D. de Rooij & S.M.E. Engelen

Donderdag 28 mei 2015

14:50 - 15:00u in Baroniezaal

Categorieën: vrije voordracht, algemene chirurgie, oncologische & endocriene chirurgie

Parallel sessie: V06 Hoofdhals en Endocriene Chirurgie en Kwaliteit, Richtlijnen en Protocollen


Introductie:
Veelal ontbreekt lange termijn follow-up van benigne chirurgie. Patient-reported outcome measures (PROM’s) beoordelen de effectiviteit van chirurgische ingrepen. Het gaat vaak om symptomen en kwaliteit van leven, maar ook kwaliteit van zorg wordt gescoord. Traditioneel worden deze data verzameld middels papieren vragenlijsten of per post verstuurd. Een alternatieve methode is dataverzameling middels internet. In deze studie zijn de response-rate en de volledigheid van de ingevulde data van de online follow-up vergeleken met de papieren follow-up.

Methode:
Patiënten die laparoscopische antireflux-chirurgie ondergingen werden van 2010-2012 via papieren vragenlijsten prospectief gevolgd. Sinds 2012 werden patiënten via e-mail uitgenodigd om online vragenlijsten in te vullen. De response-rate en de volledigheid van de ingevulde data zijn vergeleken. Kwaliteit van zorg en tevredenheid over de operatie werden gescoord middels 10-punts Likert schalen.

Resultaten:
Van de papieren follow-up is de response-rate 53,6%, 51,3% en 38,6% (respectievelijk preoperatief, drie maanden en één jaar postoperatief). De response-rate van de online follow-up is 74,7%, 77,1% en 78,4% (preoperatief, drie maanden en één jaar postoperatief). Dit verschil is significant (P<0.001). De volledigheid van de data via online follow-up is significant hoger dan van de papieren follow-up preoperatief (89,3% vs. 67,0%; P<0.001) en drie maanden postoperatief (94,5% vs. 74,7%; P<0.001). Één jaar postoperatief is er geen significant verschil (93,6% vs. 77,8%; P=0.060). Patiënttevredenheid en kwaliteit van zorg zijn goed (mediaan 8 en 9).

Conclusie:
Online follow-up zorgt voor een goede response-rate en volledig en correct ingevulde vragenlijsten. Online PROM’s zijn een effectievere werkwijze voor zowel patiënt als onderzoeker.