Ontwikkeling en externe validatie van een risicomodel om mortaliteit te voorspellen in patiënten met een geruptureerd abdominaal aorta aneurysma; de ‘Dutch Aneurysm Score’.


G.C.I. von Meijenfeldt, S.C. van Beek, F. Bastos Goncalves, H.J.M. Verhagen, C.J. Zeebregts, A.C. Vahl, W. Wisselink, M.J. van der Laan, R. Balm

Voorzitter(s): J.M. Hendriks & V. Jongkind

Donderdag 28 mei 2015

16:30 - 16:42u in Auditorium

Categorieën: vrije voordracht, vaatchirurgie

Parallel sessie: V10 Vaatchirurgie I


Doel:
De beslissing om patiënten met een geruptureerd abdominaal aorta aneurysma (rAAA) te behandelen of niet is zeer lastig in de dagelijkse praktijk. Tot dusver zijn huidige risicomodellen voor het voorspellen van mortaliteit na chirurgische behandeling van een rAAA niet betrouwbaar gebleken. Het doel van deze studie is een risicomodel te ontwikkelen en extern te valideren om met name de hoog-risico patienten te kunnen identificeren; de ‘Dutch Aneurysm Score’ (DAS).

Methode:
Vanuit drie verschillende academische centra werden data verzameld. Een prospectief cohort werd gebruikt voor de ontwikkeling van het risicomodel en twee retrospectieve cohorten voor de externe validatie. Met multipele regressie werden de definitieve variabelen geselecteerd. Hierbij werd de discriminatie en kalibratie van de DAS modellen berekend en vergeleken met de gerekalibreerde Glascow Aneurysm Score (GAS).

Resultaten:
815 patiënten werden geïncludeerd, mediane leeftijd 76 jaar, 80% man. 194 patiënten werden endovasculair behandeld. Met multipele regressie werden leeftijd, laagste systolische bloeddruk, reanimatie en Hb-waarde geselecteerd voor de DAS. De DAS had de beste ‘area under the curve’ (0.77), in vergelijking met de GAS. Met de DAS kwamen 83% van de patiënten met een voorspelde mortaliteit van >80% overeen met de geobserveerde mortaliteit; bij de GAS geen patiënten. Met de regressie coëfficiënten van de variabelen werd de Dutch Aneurysm Score gemaakt; DAS = (leeftijd*0.74)+(systolische bloeddruk*-0.12)+(1 voor reanimatie)+(Hb*-1.27).

Conclusie:
De DAS is een verbetering om een weloverwogen beslissing te nemen tussen de chirurg, patiënt en familie, met name bij hoog-risico patiënten waar twijfels over de voordelen van interventie het hoogst zijn.