Endovasculaire behandeling van geruptureerde abdominaal aorta aneurysmata met complexe anatomie van de infrarenale hals.


P.P.H.L. Broos, Y.W. 't Mannetje, P.W.M. Cuypers, M.R.H.M. van Sambeek, J.A.W. Teijink

Voorzitter(s): R. Balm & R.J. van der Vijver-Coppen

Vrijdag 29 mei 2015

9:42 - 9:54u in Auditorium

Categorieën: vrije voordracht, vaatchirurgie

Parallel sessie: V13 Vaatchirurgie II en Long


Doel:
Het evalueren van de technische en klinische uitkomsten van endovasculaire aneurysma reparatie (EVAR) voor geruptureerde abdominale aorta aneurysmata (rAAA) in patiënten met complexe (HNA) en niet-complexe anatomie (FNA) van de infrarenale hals.

Methode:
Alle primaire acute EVAR behandelingen van aneurysmata van de infrarenale aorta tussen februari 2009 en januari 2014 werden retrospectief geïdentificeerd. Patiënten werden behandeld in een gespecialiseerd endovasculair ziekenhuis met een ‘EVAR-first approach’. HNA was gedefinieerd als rAAAs met een infrarenale hals <10mm, of een infrarenale hals 10-15 mm met een suprarenale angulatie (α)>45° en/of een infrarenale angulatie (β)>60°, of een infrarenale hals >15mm met α>60° en/of β>75°. De primaire uitkomst was technisch succes. Uitkomsten tot 1 jaar postoperatief werden geëvalueerd.

Resultaten:
In totaal werden er 39 patiënten geïncludeerd waarvan 17 patiënten (43.6%) HNA hadden. Technisch succes was 100% voor FNA en 88.2% voor HNA (p = .184). Er werden in beide groepen geen type IA endoleaks gezien op de afsluitende operatieve angiografie. Er waren echter meer aanvullende procedures nodig om intraoperatieve type IA endoleaks op te lossen in de HNA groep (23.5% vs. 0%, p = .029). Mortaliteit op 30 dagen was vergelijkbaar (FNA 13.6% vs. HNA 11.8%, p = 1.000). Er waren geen statistisch significante verschillen na 1 jaar follow-up in type I endoleaks, endovasculaire reïnterventies en mortaliteit.

Conclusie:
Acute EVAR laat uitstekende resultaten zien in patiënten met rAAA met zowel FNA als HNA. EVAR in rAAA met HNA is technisch haalbaar en veilig in ervaren endovasculaire centra.