S. Klompmaker, T. de Rooij, M.G.H. Besselink, I.H.J.T. de Hingh, M.D. Luyer
Voorzitter(s): P. van Duijvendijk & J.M.T. Omloo
Vrijdag 29 mei 2015
10:20 - 10:30u
in Zaal 80/81
Categorieën: vrije voordracht, gastro-intestinale chirurgie
Parallel sessie: V14 HPB III en Video
De open benadering van de radicale anterieur modulaire pancreaticosplenectomie (RAMPS) werd in 1999 geïntroduceerd om radicale lymfeklierdissectie bij pancreascarcinomen mogelijk te maken. Deze casus beschrijft een laparoscopische benadering van de RAMPS techniek, in het kader van de landelijke implementatie van minimaal invasieve pancreaschirurgie binnen de Dutch Pancreatic Cancer Group.
Een 55-jarige dame, zonder relevante medische voorgeschiedenis, werd verwezen met een pancreastumor. De CT-scan toonde een 2,3cm grote massa, beperkt tot de pancreasstaart. Een histologisch biopt, verkregen middels endo-echografie, bevestigde de diagnose ductaal adenocarcinoom, waarop spoedig een resectie werd gepland. De laparoscopische opstelling bestond uit plaatsing van een 12mm camerapoort en drie werktrocars (tweemaal 12mm, eenmaal 5mm). De bursa omentalis werd geopend en de curvatura gastrica major werd tot aan het linker crus diafragmatica gemobiliseerd. Hierna werd het retroperitoneum geopend aan de caudale zijde van de pancreas. Lymfeklierdissectie werd uitgevoerd vanaf het ligamentum hepatoduodenale tot aan de arteria lienalis. De arteria en vena lienalis werden vervolgens apart doorgenomen nadat clips werden geplaatst. De pancreas werd doorgenomen met een 60mm endostapler, gevolgd door retroperitoneale dissectie van de pancreasstaart met en-bloc meenemen van de fascie van Gerota en de milt. Tot slot werd het preparaat via een Pfannenstiehl incisie verwijderd en werd er een Jackson-Pratt drain achtergelaten.
Het postoperatieve beloop was ongecompliceerd, met functioneel herstel op dag vier en ontslag op dag zes. Er was geen sprake van pancreaslekkage. Histopathologisch onderzoek bevestigde een radicale resectie van een laaggradig ductaal adenocarcinoom met vasculaire en neurologische ingroei (ypT3N0).