M.J.A.M. Bakens, Y.R.B.M. van Gestel, M. Bongers, M.G.H. Besselink, C.H.C. Dejong, V.E.P.P. Lemmens, I.H.J.T. de Hingh
Voorzitter(s): H.C. van Santvoort & H.A. Marsman
Donderdag 28 mei 2015
16:40 - 16:50u
in Diezehal
Categorieën: vrije voordracht, gastro-intestinale chirurgie
Parallel sessie: V08 HPB II
Doel:
Beoordeling van de resectabiliteit van een pancreastumor is een essentiële stap in de behandeling van het pancreascarcinoom, en biedt de enige kans op een lange termijn overleving. Deze studie onderzoekt de invloed van het ziekenhuis van diagnose op de kans op chirurgische behandeling en het effect op overleving.
Methode:
Alle patiënten gediagnostiseerd met M0-pancreascarcinoom tussen 2005 en 2012 in Nederland zijn geïncludeerd. Data is verkregen uit de Nederlandse Kanker Registratie. Ziekenhuizen van diagnose werden geclassificeerd als ‘pancreascentrum’ of ‘niet-pancreascentrum’ gebaseerd op hoog volume (>15/jaar) pancreatoduodenectomiën in 2012.Verschillen tussen de groepen werden getest middels chi-kwadraattoetsen. De relatie tussen centrum van diagnose en kans op chirurgische behandeling werd geanalyseerd middels multivariabele logistische regressie. De invloed van centrum van diagnose op overleving werd getest middels multivariabele Cox-regressie analyse.
Resultaten:
Negentien ziekenhuizen werden geclassificeerd als pancreascentrum (19,6%). Van de 7276 geïncludeerde patiënten ondergingen 2657 (36,5%) een chirurgische behandeling. Deze proportie was 50,6% in een pancreascentrum, vergeleken met 29,6% in een niet-pancreascentrum. Een daadwerkelijke resectie werd uitgevoerd in respectievelijk 41,3% versus 23,0%.De kans op een chirurgische behandeling was in multivariabele analyse significant groter indien gediagnostiseerd in een pancreascentrum (OR2,26, 95%CI 2,02-2,53). Ook was er sprake van een betere overleving bij diagnose in een pancreascentrum (HR0,93, 95%CI 0,88-0,98).
Conclusie:
In deze landelijke analyse hadden M0-pancreascarcinoom patiënten gediagnostiseerd in een pancreascentrum een significant grotere kans op behandeling met een potentieel curatieve operatie en een betere overleving. Dit suggereert dat de resectabiliteit van M0-pancreascarcinoom patiënten beoordeeld dient te worden door een gespecialiseerd team.