S.Z. Wennmacker, M.P. Lamberts, J.J.G.M. Gerritsen, A.J. Roukema, G.P. Westert, J.P. Drenth, C.J.H.M. van Laarhoven
Voorzitter(s): H.C. van Santvoort & H.A. Marsman
Donderdag 28 mei 2015
17:00 - 17:10u
in Diezehal
Categorieën: vrije voordracht, gastro-intestinale chirurgie
Parallel sessie: V08 HPB II
Doel:
Tot 41% van de patiënten met ongecompliceerd symptomatisch galsteenlijden houdt abdominale pijn na cholecystectomie, terwijl pijnverlichting vaak het doel is van deze operatie. Een relatie tussen preoperatieve symptomen en de uitkomsten van cholecystectomie zou helpen voorspellen welke patiënten de meeste kans hebben op een nuttige operatie. Het doel van deze studie was pijn- en patiëntenkarakteristieken te identificeren die geassocieerd zijn met afwezigheid van abdominale pijn en met patiëntgerapporteerde uitkomsten (PROMS) na cholecystectomie.
Methode:
Patiënten met ongecompliceerd symptomatisch galsteenlijden >18 jaar die een laparoscopische cholecystectomie ondergingen in drie Nederlandse ziekenhuizen kregen preoperatief en zes maanden postoperatief een vragenlijst. De vragenlijsten bevatten de Gastro-intestinal Quality of life Index, McGill Pain Questionnaire en Patients Experience of Surgery Questionnaire. Uni- en multivariate logistische regressie analyse is toegepast om associaties te bepalen.
Resultaten:
365 patiënten (68.5%) retourneerden beide vragenlijsten. 59.9% van de patiënten was pijnvrij na cholecystectomie. Dit was omgekeerd geassocieerd met duur van de preoperatieve klachten >1 jaar (OR 0.56(0.33-0.96)) en een lage (=slechte) preoperatieve GIQLI-score (OR 0.96(0.95-0.98)). Verbetering van PROMS-klachten in het algemeen en een goed resultaat van de cholecystectomie werden evenwel gerapporteerd in respectievelijk 91.1% en 90.9%. Beiden uitkomstmaten waren geassocieerd met afwezigheid van pijn postoperatief (OR 4.88(2.06-11.55) en 14.90(4.32-51.47)).
Conclusie:
Patiënten met preoperatief meerdere en langdurige abdominale symptomen hebben minder kans om pijnvrij te zijn na cholecystectomie. De discrepantie tussen het percentage pijnvrije patiënten en het hogere PROMS-tevredenheidpercentage geeft aan dat patiënten andere verwachtingen over het resultaat van cholecystectomie hebben. Patiëntgerapporteerde uitkomstmaten geven een ander licht op de effectiviteit van cholecystectomie.