Echogeleid plaatsen van centraal veneuze lijnen: een gelatine fantoom als trainingstool.


B.J.M. Leenders, J.W.M. Elshof

Voorzitter(s): J.M. Hendriks & V. Jongkind

Donderdag 28 mei 2015

17:06 - 17:18u in Auditorium

Categorieën: vrije voordracht, vaatchirurgie

Parallel sessie: V10 Vaatchirurgie I


Doel:
Het plaatsen van centraal veneuze lijnen (CVL) is een veel voorkomende procedure, die niet zonder complicaties is. In de literatuur wordt een complicatie risico oplopend tot 15 procent genoemd. Complicaties als bloeding en de kans op een pneumothorax zijn berucht. Steeds vaker wordt er daarom gekozen voor echogeleide plaatsing. Deze techniek vergt een goede oog-hand coördinatie die getraind dient te worden. De fantomen die hiervoor op de markt zijn, zijn zeer kostbaar (>$8.000). Een fantoom gemaakt uit gelatine zou een zeer goedkoop, makkelijk te maken en herbruikbaar alternatief kunnen zijn. In dit artikel wordt ons recept voor dit fantoom besproken en is de kwaliteit en bruikbaarheid getest met behulp van een questionnaire.

Methode:
Het fantoom wordt gemaakt uit vrij verkrijgbare gelatine. Ten behoeve van echodensiteit wordt Metamucil® toegevoegd aan de gelatine oplossing. Vene en arterie worden gesimuleerd door rubber tubes in de gewenste diameter. Ter simulatie van huid wordt een dunne silicone dressing gebruikt.

Resultaten:
Er werd door 20 deelnemers een questionnaire ingevuld na testen van het fantoom. Gemiddelde leeftijd was 36 jaar. Deelnemers waren voornamelijk arts-assistenten met een gemiddeld ervaringsniveau van 10-50 niet echogeleide en 20-50 echogeleide CVL plaatsingen. Op het gebied van realisme scoorde het fantoom 3 uit 5 en op het procedurele aspect werd er 4 uit 5 gescoord. Algemeen werd het fantoom beoordeeld als echografisch realistisch en buikbaar voor het oefenen van oog-hand coördinatie.

Conclusie:
Een fantoom uit gelatine lijkt een goed alternatief voor de zeer kostbare industriële fantomen voor het oefenen echogeleide puncties

 

Meer info